FACEBOOK: facebook.com/kingofthekitchenturkey INSTAGRAM: instagram/kingofthekitchenturkey

Reklam

21 Ekim 2014 Salı

Yasaların Koruduğu Lezzet Kobe Bifteği...

Yasaların Koruduğu Lezzet
Yasaların Koruduğu Lezzet Öncelikle sizi büyük bir yanılgıdan kurtararak başlayalım: Şimdiye kadar Japonya haricinde herhangi bir ülkede, herhangi bir restoranda Kobe bifteği yediyseniz ya da yemeyi düşünüyorsanız bunu tamamen aklınızdan çıkarın. Neden mi? Çünkü gerçek Kobe bifteğini Japonya dışında yiyebilmeniz mümkün değil. Bu, insanüstü emek ve sabırla yetiştirilen hayvanlardan elde edilen ve bir porsiyonuna yüzlerce dolar ödenen etin, ülke sınırlarına çıkamamasının nedenine ise anlatacaklarımızdan sonra siz karar verin.

İstanbul’da da dünyanın birçok farklı şehrinde olduğu gibi bazı steakhouse’ların menüsünde Kobe bifteğine yer veriliyor ve 100 gramı geçmeyen porsiyonlar için ciddi hesaplar ödeniyor. Eğer gerçek bir Kobe bifteğinin tadına bakmadıysanız aradaki farkı anlamanız mümkün değil. Ama Kobe bifteğini ana vatanında tatma fırsatını bulduysanız aradaki farkı fark etmeniz işten bile değil.
Kobe Etini Bu Kadar Özel Yapan Nedir?
Yasaların Koruduğu Lezzet Wagyu sığırları (Kobe bifteğine Wagyu bifteği de denir) karanlık ve dar bir alanda, neredeyse hiç kıpırdamadan 2,5 yıl boyunca besleniyor. Wagyu bölgesinin özel otlarının yanı sıra havuç, patates ve günde 20 litreye yakın arpa suyuyla beslenen sığırların, olabildiğince hareketsiz kalması sağlanıyor. Hareket etmeyen hayvanlarda kas dokusu gelişmediğinden, yedikleri her şey yağa dönüşüyor. Normal bir sığırda yağ dokusu etin etrafını sarar ve içine çok fazla nüfuz etmez. Wagyu sığırlarına ise her gün uygulanan özel masaj seansları ile yağlar, ince damarlar oluşturarak etin içine doğru yol alıyor.

kobe, biftek, et, steakKobe bifteğini bu kadar özel yapan şey işte bu yağ damarları. Aklınızdan “Bu kadar para verip de yağ mı yiyeceğiz?” sorusu geçebilir. Burada bahsedilen yüksek kolesterole sahip ağır hayvansal yağlar değil. Eti yumuşacık ve sulu hale getiren bu yağlar sayesinde Kobe bifteği paha biçilemez bir hale geliyor ve dünyanın dört bir yanından lezzet avcıları sadece bu eti tatmak için Japonya’ya geliyor.
Yasalarla Korunuyor
Yasaların Koruduğu Lezzet Japon yasalarına göre Kobe bifteği yalnızca, anavatanı olan Hyogo’dan getirtilebiliyor. Birkaç yıldır da Japonya sınırları dışına çıkması yasak. Şu an dünyada yalnızca 3000 baş “Kobe bifteği elde edilebilecek sığır” sertifikasına sahip hayvan var ve bunların hiçbiri Japonya dışında değil. Benzersiz bir besin olan Kobe bifteğinin yetiştirilme kuralları olduğu gibi pişirme kuralları da var. Bunlardan en ilginç olanı ise etin kadınlar tarafından pişirilmesi gerektiği. Çünkü yalnızca kadınların bu özel bifteğe gereken yumuşaklığı ve hassasiyeti gösterebileceği düşünülüyor.

2001 yılında, henüz Wagyu sığırları yasalarla korunmuyorken, Amerika tarafından Japonya’dan getirtilen sağlıklı sığırlar, anguslar ve hereford cinsi sığırlarla çiftleştirilerek yeni bir tür oluşturuldu. Böylece Amerikan Kobe’sini üreten Amerikalılar aslında Kobe felsefesine tamamen ters düşen bir iş yaparak Japonları, sahip oldukları bu değeri koruma altına almaya mecbur ettiler. İşte bu durum, bu özel lezzeti tatmak için tüm dünyaya yalnızca tek bir seçenek bıraktı: Japonya’ya gitmek!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Durma !!! Hadi sende yaz birşeyler...