FACEBOOK: facebook.com/kingofthekitchenturkey INSTAGRAM: instagram/kingofthekitchenturkey

Reklam

2 Kasım 2014 Pazar

Doruk Chef ve Karaorman Meyveli Pasta Pandispanya ve Creme Patisserie Yapımı İle Birlikte...

Karaorman Meyveli Pasta
Dışarıdan pasta almadan evde kendi imkanlarınızla pasta yapmanız ve sunmanız için kolay bir pastayla karşınızdayız.Tabi her yiyecekte olduğu gibi güzel bir pasta yapmanında çeşitli teknikleri vardır. Bunlardan ilki iyi bir Pandispanya ve Creme Patisserie (Pastacı Kreması) yapmaktır. Gerisi sizin hayal gücünüze kalmış süsleme ve diğer pastacılık tekniklerini daha önceki paylaşımlarımızda sizlere sunmuştuk. Hem bu paylaşımlardan yararlanarak hemde kendi hayal gücü ve yeteneklerinizle sunumlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Gelelim dünyanın en nadide meyveleri ile hazırladığımız pastamıza...
pandispanya yapımı
İlk olarak Pandispanya tarifimize...

Sünger Pandispanya Keki (Pasta Keki Tarifi)'in Malzemeleri
5 Adet yumurta
1 Tutam tuz
2,5 Çay bardağı dolu dolu şeker (230 Gram)
3 Çay bardağı tepeleme un (165 Gram)
2 Yemek kaşığı kaynar su
1 Paket kabartma tozu
Sünger Pandispanya Keki (Pasta Keki Tarifi)'in Yapılışı
(Ben 22 cm’lik kelepçeli kalıp kullandım)

Fevkalade bir pandispanya oldu, tarifimi içinize sinerek pişirebilirsiniz, hem süper kabarıyor hem de çok leziz.


Öncelikle yumurtaların sarılarını bir kaba, beyazlarını ayrı başka bir kaba koyalım.
Beyazlarının içine bir tutam tuz atarak, köpük köpük, kar gibi olana kadar mikserle çırpıyoruz.
Ayrı bir kapta duran sarılarının içine şekeri koyarak çırpmaya başlayalım, içine 2 yemek kaşığı kaynar suyu da ekleyip rengi iyice açılana kadar çırpmaya devam edelim. (Kaynar su şekerin daha rahat erimesini sağlayacaktır)
Unu ve kabartma tozunu eleyip, içerisine; yumurta sarıları ve beyazlarının olduğu iki karışımı da ekleyelim. Mikserle yaklaşık 1-2 dakika çırpalım.
Fırın tepsimizi tereyağı ile yağlayıp, hafifçe unlayalım, ardından silkeleyelim. Kenarlarına serpmeyi unutmayın ki kekimiz kolay çıksın.
Karışımımızı tepsiye döküp, masaya 3-4 kez vurarak içindeki hava kabarcıklarını çıkaralım ki, yamuk yumuk kabarmasın.
Tepsiyi soğuk fırına atalım.
Kenarlarından kabarmaya başlayıncaya kadar 200 derecede, sonrasında ise 150 derecede, pembeleşinceye kadar pişirelim. (Benimki fırına koyduğum ilk andan itibaren 45-50 dakikada pişti)
Piştiğini düşündüğümüz an kürdanı keke sokup hamursuz çıktığını görüp emin olalım.
Keki fırından çıkardıktan sonra kenarlarını kürdan yardımı ile sıyırıp, temiz bir bezin üzerine ters çevirelim.
Soğuduktan sonra kesebiliriz, öncesinde kesersek dağılacaktır.

Sünger gibi, fısır fısır, lezzetli pandispanyamız hazır.

Notlar:

Hemen kullanmayacaksanız, iyice soğuttuktan sonra güzelce sarıp buzluğa atabilirsiniz, misafir geleceği zaman daha pratik olacaktır.
Düşük ısıda içini çeke çeke pişiyor, biraz uzun sürüyor fakat sonuç mükemmel.
22 cm lik kalıpla 3 katlı pasta yapabilirsiniz, daha ince olsun isterseniz kek kalıbınızı daha büyük seçin.
Tarifte yumurtanın sarısı ile beyazını ayrı ayrı çırpmanızı önerdim çünkü bu şekilde daha güzel kabarıyor.
Eğer fırından çıktıktan sonra sönüyorsa ununu az koymuşsunuz demektir.


Creme Patisserie
Ve Mükemmel Creme Patisserie Tarifimiz...

Gerekli malzemeler:
1 kg süt
200 gr toz şeker
1 paket toz vanilya(bunun yerine eğer varsa 2 damla sıvı vanilya veya 1 adet çubuk vanilya da kullanabilirsiniz.)
12 adet yumurta sarısı
200gr un (veya 100 gr un+80 gr nişasta)
80 gr tereyağı

 Yapılışına gelince;

Sütü vanilyayla beraber ocağa koyup kaynamaya bırakın. Yumurta sarılarıyla toz şekeri mikserle 1-2 dakika çırpın. Miksere ihtiyacınız yok, elde telle çırpmak yeterli. Çok fazla kabartmak değil, daha ziyade biraz beyazlaşması ve şekerlerin hafif erimesi yeterli. (Bu arada ufak bir püf noktası: yumurta sarısı ile toz şekeri bir araya koyduktan sonra hemen çırpmaya başlamalısınız, aksi taktirde yumurta sarıları, şekerle kristalize olmaya başlıyor ve bu zerreler daha sonra çok zor eriyor. Küçük kavuniçi parçacıklar şeklinde kalıyor. hiç hoş değil) Yumurta sarılı şekerli karışıma unumu(veya un,nişasta)ekleyip tamamen birbirine yediriyorum. Elimde macun gibi yoğun bir malzeme var. Bu arada ısınmış sütümden 2-3 kepçe yumurtalı karışıma ekleyip daha akışkan ve ılık olmasını sağlıyorum. Bu şekilde ocaktaki kaynayan sütümle yumurtalı karışım birbirine karışmaya hazır. Kaynamakta olan sütüme yumurtalı karışımı ekliyorum ve ocakta karıştırmayı hiç bırakmadan pişiriyorum. Gittikçe yoğunlaşacak. Birkaç hava kabarcığı görünce ocaktan alıp tereyağımı ekliyor içinde eriterek kremama yediriyorum. Oda sıcaklığına gelene kadar arada bir karıştırarak soğutuyoruz üzerini streç filmle kapatarak buzdolabına atıyoruz. En az 2-3 saat beklemeli. Kullanmadan önce mikserle biraz çırparak parlak ve pürüzsüz olmasını sağlamalıyız ama çok çırparsam sulandırıp fazla yumuşatabilirsiniz dikkat..

Karaorman Meyveli PastaPastamızı Yapalım

Keki tezgahımıza koyup ortadan bir bıçak yada pandispanya kesici ile ortadan bölüyoruz. Burada size vereceğim önemli bir püf noktası kestiğimiz pandispanyanın üst bölümünü ters çevirerek kullanırsanız pastanız daha düzgün şekilde durur. kabarmadan dolayı şişen üst bölüm şekillendirme ve süslemede zorluk yaratabilir.
Kestiğimiz pandispanyanın alt bölümü tezgahta bırakıp üstüne hazırladığımız krema yı düzgünce yaydıktan sonra üzerine dondurulmuş yada taze satın aldığımız Karaorman meyvelerimizi yerleştiriyoruz ve pandispanyanın diger katını yerleştiriyoruz. Üzerine ister kremşanti ister şekerhamuru ister ganaj la kapladıktan sonra meyveler veya şekerden yapılmış süsler vb gibi dekor malzemeleri ile süsledikten sonra 2 saat dolapta bekletip servis edebilirsiniz. AFİYETLE
                                                                         DORUK

1 Kasım 2014 Cumartesi

Aşure Ayı ve Müthiş Tarifi Doruk Chef

Aşure Ayı King of the Kitchen mutfağın kralı
4 kasım pazartesi günü başlayan Muharrem ayı olarak da bilinen aşure ayına girmiş bulunmaktayız. Bununla birlikte nefis mi nefis bir tarifle karşınızdayız. Aşurenin önemi çok büyük olmakla birlikte eski zamanlardan bugüne gelen kültür ve geleneklerimizin motiflerinden bir parçadır.Aşureyi yapmak kadar dağıtmak ve paylaşmakta ayrı bir önem içermektedir. Herkese Nice Aşure Ayları Dileriz.
MALZEMELER
600 gram üzüm
600 gram kuru kayısı
600 gram incir
1250 gram buğday
600 gram fasulye
600 gram nohut
3 tane elma
1 su bardağı pirinç
2 kg toz şeker
yarım çay bardağı gül suyu
3 su bardağı süt
su

Üstü için;
Tarçın
Kuş üzümü
Dolmalık fıstık
Nar tanesi
Fındık
Ceviz

Aşure yapmadan bir akşam öncesin de nohutu tuzlu sıcak suyla ıslatıyoruz. Fasulyeyi ve buğdayı da farklı kaselere koyarak soğuk su ile ıslıyoruz. Sabah kalktığımız da fasulyeyi ve nohutu güzelce süzüyoruz ve yıkıyoruz. Farklı tencerelere koyuyoruz, üstlerini aşacak biçimde su ekliyoruz ve güzelce haşlıyoruz. Kaynayınca ise köpüklerini alıyoruz. Haşlanınca sularını süzüyoruz ve soğuk sudan geçiriyoruz. Buğdayı elimizle sıkarak suyu çıkana dek iyice yıkıyoruz ve süzdürerek tencereye koyuyoruz.
Üstünü 3 parmak aşacak biçimde sıcak su katıyoruz. 5 dakika kaynatarak altını kapatıyoruz ve 8-10 dakika kadar dinlendiriyoruz. Tekrar altını yakıyoruz bir taşım daha kaynatıyoruz ve yine 8-10 dakika dinlendiriyoruz. Tekrar ocağı yakıyoruz. Suyu azalmış olduğu için birazcık kaynar su ilave ediyoruz. Nohutu ve fasulyeyi de ekliyoruz. Kuru üzümleri yıkayarak süzdürdükten sonra tencereye koyuyoruz. Hepsini güzelce bir kaynatıyoruz. Buğdayın özü çıkıp kıvamı koyulaştığı için tekrardan kaynar su ilavesi yapıyoruz. 30 dakika sonra içerisine yıkanmış ve süzülmüş olan pirinci ekliyoruz. Soyulmuş ve küp küp doğranmış olan elmayı da ilave ediyoruz. Küp küp doğranmış ve suda bekletilmiş olan kayısıları da yıkayarak süzüyoruz ve tencereye ekliyoruz. Azaldıkça sürekli kaynar su ilave ediyoruz. Yukarıda verilen ölçüler için 15 – 20 litre arası su kullanıyoruz.
Elmalar tam pişmek üzereyken sütü ilave ediyoruz. Son olarak ise şekerini ve gül suyunu ekliyoruz. İncirleri küp şeklin de doğrayarak bol suda haşlıyoruz. Kara suyu çıkana kadar suda bekletiyoruz. Suyunu süzerek yıkıyoruz. İncirleri de en son olarak tencereye koyuyoruz. Bir iki taşım daha kaynatıyoruz ve sıcak iken kaselere bölüştürüyoruz. Üstü kabuk olunca nar tanesi, fındık ve ceviz kırığı, tarçın, kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleme yaparak servis ediyoruz. AFİYETLE...