FACEBOOK: facebook.com/kingofthekitchenturkey INSTAGRAM: instagram/kingofthekitchenturkey

Reklam

1 Kasım 2014 Cumartesi

Aşure Ayı ve Müthiş Tarifi Doruk Chef

Aşure Ayı King of the Kitchen mutfağın kralı
4 kasım pazartesi günü başlayan Muharrem ayı olarak da bilinen aşure ayına girmiş bulunmaktayız. Bununla birlikte nefis mi nefis bir tarifle karşınızdayız. Aşurenin önemi çok büyük olmakla birlikte eski zamanlardan bugüne gelen kültür ve geleneklerimizin motiflerinden bir parçadır.Aşureyi yapmak kadar dağıtmak ve paylaşmakta ayrı bir önem içermektedir. Herkese Nice Aşure Ayları Dileriz.
MALZEMELER
600 gram üzüm
600 gram kuru kayısı
600 gram incir
1250 gram buğday
600 gram fasulye
600 gram nohut
3 tane elma
1 su bardağı pirinç
2 kg toz şeker
yarım çay bardağı gül suyu
3 su bardağı süt
su

Üstü için;
Tarçın
Kuş üzümü
Dolmalık fıstık
Nar tanesi
Fındık
Ceviz

Aşure yapmadan bir akşam öncesin de nohutu tuzlu sıcak suyla ıslatıyoruz. Fasulyeyi ve buğdayı da farklı kaselere koyarak soğuk su ile ıslıyoruz. Sabah kalktığımız da fasulyeyi ve nohutu güzelce süzüyoruz ve yıkıyoruz. Farklı tencerelere koyuyoruz, üstlerini aşacak biçimde su ekliyoruz ve güzelce haşlıyoruz. Kaynayınca ise köpüklerini alıyoruz. Haşlanınca sularını süzüyoruz ve soğuk sudan geçiriyoruz. Buğdayı elimizle sıkarak suyu çıkana dek iyice yıkıyoruz ve süzdürerek tencereye koyuyoruz.
Üstünü 3 parmak aşacak biçimde sıcak su katıyoruz. 5 dakika kaynatarak altını kapatıyoruz ve 8-10 dakika kadar dinlendiriyoruz. Tekrar altını yakıyoruz bir taşım daha kaynatıyoruz ve yine 8-10 dakika dinlendiriyoruz. Tekrar ocağı yakıyoruz. Suyu azalmış olduğu için birazcık kaynar su ilave ediyoruz. Nohutu ve fasulyeyi de ekliyoruz. Kuru üzümleri yıkayarak süzdürdükten sonra tencereye koyuyoruz. Hepsini güzelce bir kaynatıyoruz. Buğdayın özü çıkıp kıvamı koyulaştığı için tekrardan kaynar su ilavesi yapıyoruz. 30 dakika sonra içerisine yıkanmış ve süzülmüş olan pirinci ekliyoruz. Soyulmuş ve küp küp doğranmış olan elmayı da ilave ediyoruz. Küp küp doğranmış ve suda bekletilmiş olan kayısıları da yıkayarak süzüyoruz ve tencereye ekliyoruz. Azaldıkça sürekli kaynar su ilave ediyoruz. Yukarıda verilen ölçüler için 15 – 20 litre arası su kullanıyoruz.
Elmalar tam pişmek üzereyken sütü ilave ediyoruz. Son olarak ise şekerini ve gül suyunu ekliyoruz. İncirleri küp şeklin de doğrayarak bol suda haşlıyoruz. Kara suyu çıkana kadar suda bekletiyoruz. Suyunu süzerek yıkıyoruz. İncirleri de en son olarak tencereye koyuyoruz. Bir iki taşım daha kaynatıyoruz ve sıcak iken kaselere bölüştürüyoruz. Üstü kabuk olunca nar tanesi, fındık ve ceviz kırığı, tarçın, kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleme yaparak servis ediyoruz. AFİYETLE...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Durma !!! Hadi sende yaz birşeyler...